Wat technische achtergrond

Mato wordt gebruikt als gevelbekleding bij geventileerde gevels. Hierdoor worden de maximale en esthetische prestaties gecombineerd met de juiste vochtbalans in een gebouw. Mato gevelbekleding wordt geplaatst op een regelwerk, dat voor ventilatie zorgt, en bevestigd wordt tegen de isolatie. Door het doordachte ontwerp van mato profielen krijgt de architect alle vrijheid bij het tekenen. Mato is veel meer dan gevelbekleding.

 

Mato is opgebouwd uit een reeks basisprofielen die in combinatie met een overgangs-, stop- en/of hoekprofiel tegen de gevel geplaatst worden. De afwerkprofielen en plooistukken (dikte = 2 mm) worden in een basisprofiel geschoven of met behulp van een overgangsprofiel geplaatst. Hierdoor kan mato op alle denkbare gevels geplaatst worden en perfect worden afgewerkt rond kozijnen en in de hoeken. Nadat de gevel bekleed is met deze basisprofielen worden de gekozen afwerkprofielen op de basisprofielen geklikt waardoor alle bevestigingen volledig onzichtbaar worden.

soorten profielen

Omdat deze afwerkprofielen na de plaatsing bevestigd worden zijn er verschillende variaties mogelijk. De verschillende afwerkprofielen kunnen gecombineerd worden en ook met de kleur kan gespeeld worden. De afwerkprofielen geven een grote vrijheid aan architecten zodat elke gevel tot zijn recht komt!

 

De opbouw

Mato wordt opgebouwd uit een reeks basisprofielen.

mato opbouw.png

De hoeken en zijkanten kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden. De groef is voorzien voor standaard profielen of plaat- en plooiwerk met een dikte van 2 mm.

overgangsprofiel

stopprofiel

hoekprofiel

De gekozen afwerkprofielen worden nadien vastgeklikt op de basisprofielen, zodat de bevestiging volledig onzichtbaar is.

Mato kan ook als zonwering gebruikt worden. Het basisprofiel wordt onderbroken maar de afwerkprofielen
lopen door. Het afwerkprofiel wordt dan opgevuld met een opvulprofiel.


Mato 1

Verticaal profiel

download (1).jpeg

Mato 1 is een blokvormig profiel van 20×30mm. Hierdoor verkrijg je een strak en minimalistisch verticaal lijnenspel.

Ontdek meer

Mato 2

Verticaal profiel

aluminium+profiel+40x30.jpeg

Mato 2 valt op door zijn sterk uitgesproken verticale belijning en een veranderlijk schaduweffect. Het is een blokvormig profiel van 40×30mm.

Ontdek meer

Mato 3

Horizontaal profiel

download (2).jpeg

Mato 3 is een trapeziumvormig profiel. Hierdoor krijg je een strak horizontaal lijnenspel met weinig reliëf. Dankzij de schuine bovenzijde blijft er geen water of vuil op liggen.

Ontdek meer

Mato 4

Verticaal profiel

download (2).png

Met een diepte van 45 mm is mato 4 het meest uitgesproken profiel. De diepte van de doorlopende ribben, zorgen voor een krachtige belijning. Een contrast tussen licht en schaduw.

Ontdek meer