Soorten gevelbekleding: van hout en PVC tot aluminium

Een nieuwe look voor je woning? Of tijd voor een opfrissing van je bedrijfsgebouw? Met de juiste materialen voor gevelbekleding geef je je gevel de juiste uitstraling. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Wij lichten hieronder verschillende materialen voor gevelbekleding toe en de voor-en nadelen ervan. 

Houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding is een streling voor het oog. Bovendien is het dankzij goede thermische isolatie ook ecologisch. Toch zijn er enkele aandachtspunten die je niet over het hoofd mag zien. Een houten gevel vraagt heel wat onderhoud, zeker tegenover andere gevelmaterialen zoals aluminium. Na verloop van tijd zal je een professionele opknapbeurt nodig hebben om te voorkomen dat het hout gaat barsten of vergrijzen. Ondanks intensief onderhoud kan je trouwens de verkleuring van hout niet helemaal verhinderen.

Wil je toch een houtlook, maar geen verkleuring? Kies dan voor een metalen bekleding zoals aluminium profielen met houtlook. Deze bieden de warmte van hout, met de onderhoudsvriendelijkheid van aluminium!

 

Metalen gevelbekleding

Metalen gevelbekleding heeft tal van mogelijkheden wat betreft opbouw, daarnaast is het heel wat onderhoudsvriendelijker dan hout en heeft het een lange levensduur. Precies daarom wordt metaal veel gebruikt voor het renoveren en moderniseren van gevels met het oog op lange termijn. 

Koper

Een metaal dat lang meegaat en daardoor geschikt is voor gevelbekleding is koper. Koper zorgt voor een roodbruine uitstraling die doorheen de jaren licht van kleur kan veranderen. Dit metaal zorgt dus voor een heel specifieke afwerking van je gevel.

Kanttekening; Het is één van de duurdere materialen voor gevelbekleding en de kleur kan dus na verloop van tijd licht veranderen. 

Inox

Inox is een ander metaal waarmee gevels bekleed kunnen worden. Het is enerzijds roestvast en anderzijds biedt het tal van mogelijkheden voor de afwerking; je kan immers kiezen voor gepolijst, gekleurd, glanzend en mat inox. Daarnaast is het makkelijk te combineren met andere materialen. 

Zink

Ook zink is een interessant materiaal voor gevelbekleding. Het is een duurzaam metaal dat ook terugkomt in bijvoorbeeld dakgoten. Kies je voor gekleurde zinken panelen of voor zink in z’n oorspronkelijke grijze kleur? Er is heel wat mogelijk. 

Het nadeel van zink als gevelbekleding is dat het een duur materiaal is. 

Aluminium

Ten slotte valt er onder metalen gevelbekleding ook nog aluminium; aluminium gevelbekleding is niet meer weg te denken uit het moderne straatbeeld. Het heeft immers tal van voordelen;

  • Dankzij de stevigheid van het materiaal, biedt aluminium enorm veel mogelijkheden op vlak van constructie en architectuur.

  • Aluminium is roestvrij. Is je aluminium gevel toch aan vervanging toe? Weet dan dat beschadigde aluminium latten van Mato eenvoudig vervangen kunnen worden, zonder heel de gevel te moeten verwijderen.

  • Met aluminium profielen heb je eindeloos veel mogelijkheden dankzij de RAL-kleuren poedercoating. 

Je hoort het; aluminium is dus een onderhoudsvriendelijk materiaal met een zeer lange levensduur waar je jarenlang plezier van hebt.

Sierpleister of crepi gevelbekleding

Crépi en sierpleister zijn ‘one and the same’. Het is een soort gevelpleister dat opgebouwd wordt uit cement en zand. Dit materiaal kan perfect egaal afgewerkt worden wat de gevel bescherming biedt tegen vocht. Ook zorgt het voor goede thermische isolatie. 

Sierpleister is een volwaardig alternatief voor een bakstenen gevel en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Daardoor kan je de uitstraling van je woning of gebouw zelf gaan bepalen. 

Het nadeel van crepi of sierpleister? Na een aantal jaren kan de kleur grauw worden en laat je, indien mogelijk, je gevel best door een professionele firma reinigen. 

Kunststof gevelbekleding

Als je op zoek bent naar een onderhoudsvriendelijke gevelbekleding dan is kunststof gevelbekleding misschien het antwoord. Kunststof gevelbekleding is verkrijgbaar in verschillende soorten, kleuren en maten. Daarnaast heeft het een lange levensduur. Onder kunststof gevelbekleding wordt vaak PVC, polyester of gerecycleerde klassieke kunststof verstaan. Het nadeel van kunststof voor gevelbekleding? Het is een stuk minder stevig dan aluminium. 

PVC gevelbekleding

PVC (kunststof) is een materiaal dat vaak gebruikt wordt in de bouwsector en heeft een aantal belangrijke voordelen. Voor het renoveren van je gevel is PVC bijvoorbeeld één van de betere keuzes. Het materiaal isoleert immers goed, is onderhoudsvriendelijk en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Maar PVC heeft ook zijn nadelen. Zo is kunststof minder stevig dan aluminium en hout, en minder bestand tegen krassen en barsten, die doorheen de jaren helaas onvermijdelijk zijn. 

Steenstrips gevelbekleding

Zoek je gevelbekleding die snel op maat te plaatsen is? Dan zijn steenstrips ideaal om je gevel te renoveren. Steenstrips zijn dun, gemiddeld zo’n 2cm, waardoor ze makkelijk op maat gezaagd kunnen worden. Daarnaast kan je met steenstrips voor je gevelbekleding het karakter van bakstenen behouden, want vaak is zelfs het verschil tussen bakstenen of steenstrips niet te zien. Het nadeel van steenstrips is dan weer dat ze vrij duur zijn en dat ze niet altijd geplaatst kunnen worden tegen muren waar een spouwmuur in zit. 

Gevelsteen gevelbekleding

Gevelstenen worden vaak gebruikt voor de bekleding van een gevel of van buitenmuren. Ze zijn er in allerlei vormen en kleuren, van strak afgewerkte, geperste gevelstenen tot authentieke handvorm gevelstenen. Let wel op met gevelstenen; ze zijn vaak breed en nemen daardoor veel plaats in. Daarnaast zorgt hun omvang voor een groot totaalgewicht. Een sterke fundering voor je woning is dus een must. 

Leien gevelbekleding

Voor de afwerking van moderne woningen worden vaak leien gekozen. Met leien kan je een onderhoudsvrije en strakke gevel creëren, of je nu kiest voor vezelcementleien of natuurleien. 

Leien gevelbekleding biedt tal van architecturale mogelijkheden én een hoge brandveiligheid. Deze lichtgewicht gevelbekleding gaat daarnaast ook lang mee, denk gemiddeld aan een 70-tal jaar. 

Een gevel bekleden met leien is echter wel arbeidsintensief waardoor de totaalprijs van zo’n project hoog kan oplopen. 

Gevel cementeren

Ten slotte kan je er nog voor kiezen om je gevel of buitenmuur te (laten) cementeren. Bij cementeren wordt er een dunne laag zandcement tegen de gevel aangebracht. Zandcement als gevelbekleding is ideaal om beschadigingen in de gevel weg te werken. Het nadeel? De oude bakstenen blijven zichtbaar waardoor een volledig nieuwe look creëren niet mogelijk is. Ook een aparte waterafstotende coating is nodig aangezien cement zelf het water niet voldoende afweert.

Ons advies? Kies de meest duurzame optie

Er zijn dus tal van materialen geschikt voor gevelbekleding met elk hun eigen voordelen en nadelen. Er zijn helaas weinig soorten gevelbekleding die zowel onderhoudsarm als duurzaam zijn én die er ook nog eens goed uitzien op lange termijn. Tegenwoordig zien we dat er heel vaak gekozen wordt voor metalen gevelbekleding, en dan met name aluminium. 

Dat is uiteraard voor een aantal goede redenen: aluminium is een enorm stevig materiaal dat eindeloos mogelijkheden biedt op vlak van constructie. Daarbij is het roestvrij en vraagt het weinig onderhoud, terwijl het wel jaren mee kan.

Heb je aluminium gevelbekleding met enkele beschadigde latten? Geen probleem, want de aluminium latten van Mato kunnen eenvoudig vervangen worden zonder rekening te houden met de rest van de gevel. Alleen maar voordelen dus.