Duurzame gevelbekleding

Bouwen met Mato: de meest duurzame gevelbekleding

Renovatie-of bouwplannen op tafel? Dan is een duurzame aanpak vandaag de dag een must! Door bepaalde keuzes te maken op vlak van materialen zorg je voor een milieuvriendelijke aanpak en ook de renovatie van je gevel kan je milieubewust onder handen nemen. Zo zijn er verschillende soorten duurzame gevelbekleding zoals hout, maar wist je dat ook onze aluminium gevelbekleding een duurzame oplossing is op lange termijn? 

Is aluminium duurzaam?

Ondanks dat de reputatie soms anders doet vermoeden is aluminium een duurzaam bouwmateriaal. 

Toegegeven; de productie van aluminium kost veel energie, maar we zetten dit graag even in perspectief. Deze hoge energiebehoefte bij primaire productie is immers eenmalig. Vervolgens gaat aluminium jarenlang mee doordat het een stevig materiaal is en kan het ten slotte oneindig veel gerecycleerd worden. Aluminium is daarnaast niet onderhevig aan weersomstandigheden zoals wind, regen en felle zon.

Tegenover sommige andere metalen zijn dus de voorraden van aluminium (mede dankzij recycling) nog lang niet uitgeput.

Duurzaam ontwikkeld aluminium mét kwaliteit

Hoewel de primaire productie van aluminium voor de bouwsector dus wel wat energie vraagt, wordt dit gecompenseerd door de recycling en dus de secundaire productie van aluminium. Tot 90% van het aluminium dat in een woning of gebouw gebruikt wordt kan gerecycleerd worden. Om dit gerecycleerd materiaal opnieuw te kunnen gebruiken is nog slechts 5% van de energie van de primaire productie nodig.

En het beste van al? Gerecycleerd aluminium verliest helemaal niets aan kwaliteit. Precies daarom is aluminium zo interessant op lange termijn, ook voor gevelbekleding.

Aluminium als duurzaam bouwmateriaal

Aluminium is dus een duurzaam bouwmateriaal doordat het jarenlang mee kan en doordat dit stevige materiaal oneindig veel gerecycleerd kan worden zonder kwaliteitsverlies.

Ben je op zoek naar gevelbekleding die duurzaam is? Dan is aluminium het antwoord. Aluminium profielen om tegen de gevel te bevestigen zijn de ideale, duurzame keuze om je nieuwbouw-of renovatieproject af te werken. En het beste van al; dankzij de uitstekende kwaliteit, geniet je bij aluminium gevelbekleding van enorme architecturale vrijheid. Ook kunnen aluminium profielen, zoals onze Mato profielen, na een lang leven als gevelbekleding volledig gerecycleerd worden, zodat ze daarna alweer een nieuwe bestemming krijgen, al dan niet als duurzaam materiaal in de bouwsector.

Onderhoudsvriendelijke aluminium gevelbekleding

Ben je op zoek naar de meest duurzame gevelbekleding die ook nog eens onderhoudsvriendelijk is? Dan heb je met Mato een licht maar stevig materiaal dat aan beide vereisten voldoet. Aluminium profielen als gevelbekleding zijn zo ontwikkeld dat ze jarenlang mee kunnen, ondanks allerlei weersomstandigheden. Daarbij komt nog dat ze weinig onderhoud nodig hebben om in topconditie te blijven. Je hoeft het aluminium niet te lakken of te vernissen, wat bij houten gevelbekleding bijvoorbeeld wel het geval is.

De aluminium profielen zijn trouwens niet het enige wat onderhoudsvriendelijk is. Doordat de profielen, zowel de verticale als de horizontale, geplaatst worden op een houten raster zorg je voor voldoende ventilatie tussen de gevel en de isolatie van je muur, waardoor je woning droger zal zijn en de temperatuur beter behouden blijft. Dat maakt dat ook het onderliggende plaatmateriaal veel minder onderhoud nodig heeft dan bij andere soorten gevelbekleding.

Een aluminium gevel met lange levensduur

Om bovengenoemde redenen kan de levensduur van aluminium in de bouwsector steeds opnieuw verlengd worden zonder invloed op de kwaliteit. Los daarvan is aluminium een materiaal dat ook zonder veel onderhoud een lang leven beschoren is, zeker in vergelijking met andere bouwmaterialen zoals bijvoorbeeld hout of PVC. Hoewel aluminium als gevelbekleding weinig onderhoud vraagt, verleng je met een periodieke reiniging de levensduur van je aluminium toepassingen dus aanzienlijk.

Voordelen van aluminium als bouwmateriaal

Aluminium heeft tal van voordelen wanneer je het gebruikt als bouwmateriaal, waardoor er vandaag de dag steeds meer voor gekozen wordt bij het afwerken van een nieuwbouwwoning of een renovatieproject. De belangrijkste voordelen:

  • Aluminium is één van de meest duurzame bouwmaterialen, ideaal dus als gevelbekleding voor je woning.

  • Aluminium kan jaren mee met minimale inspanningen voor het onderhoud ervan. Verschillende weersomstandigheden hebben geen invloed op de kwaliteit van aluminium.

  • De manier waarop aluminium geplaatst wordt, zeker bij gevelbekleding, zorgt voor voldoende ventilatie en vochtbestrijding in de woning.

  • Aluminium kan na een lange levensduur opnieuw gerecycleerd worden, zonder kwaliteitsverlies.

Duurzame aluminium gevels van Mato

Bij Mato werken we steeds met aluminium profielen voor gevelbekleding op maat, precies omdat het zo’n duurzaam bouwmateriaal is. Aluminium is namelijk oneindig recycleerbaar zonder kwaliteitsverlies, en dat geldt uiteraard ook voor de aluminium profielen van Mato. Voor ze gerecycleerd worden gaan ze eerst jarenlang mee doordat ze niet roesten of rotten, doordat ze niet krom trekken en doordat ze UV-en vochtbestendig zijn. 

De aluminium profielen van mato bestaan zelfs voor 80% uit bijna volledig gerecycleerd aluminium. 

Soorten aluminium voor duurzame gevelbekleding

In ons aanbod aan duurzaam aluminium profielen voor gevelbekleding zijn er heel wat mogelijkheden. Zo zijn er 4 soorten Mato, zowel verticale als horizontale profielen in verschillende vormen.

De warmte van hout en de duurzaamheid van aluminium

Als je denkt aan een duurzaam bouwmateriaal, denk je misschien wel meteen aan hout. Toch is hout niet zo duurzaam als altijd gedacht wordt, door het intensieve onderhoud dat het materiaal vereist en de kortere levensduur. Hout is immers onderhevig aan allerlei weersomstandigheden.

Wil je toch heel graag genieten van een warme, authentieke look? Dan is aluminium gevelbekleding met houtlook een goed alternatief. Mato Moods combineert het beste van twee werelden dankzij aluminium met gekleurde folie in allerlei houtstructuren. Daarnaast laat het je toe om met de meest duurzame gevelbekleding een karaktervolle sfeer neer te zetten, zoals bij dit project.

 

Wil je je gevel een volledig nieuwe look geven en ben je nog op zoek naar de meest duurzame gevelbekleding die jaren mee kan? De aluminium profielen van Mato zijn er in tal van stijlen, allemaal even houdbaar en duurzaam. Meer weten?