Met welke uitdagingen krijgen architecten vaak te kampen bij het ontwerp van een gevel?

Er zijn heel wat problemen waar architecten vaak mee te kampen krijgen bij het ontwerp van een woning of gevel. Wij lichten een aantal van die uitdagingen toe aan de hand van een concreet project.

De makeover van Kantoor Fort

In 2019 besloten de zaakvoerders van bank- en verzekeringskantoor Fort in Grimbergen dat het tijd was voor een nieuwe look. Voor dat project werkten ze onder andere samen met Mato gevelbekleding, MarS Architecten en Chris Leroy

De aluminium Matoprofielen zijn in verschillende delen van het project geïntegreerd. De profielen zijn in bronskleur geanodiseerd — de perfecte aanvulling voor de strakke, duinzandkleurige stenen van de gevel. Op die manier krijgt de volledige voorgevel van het gebouw een moderne uitstraling. Daarnaast verzorgen de profielen van mato ook de afwerking van de vouwpoort, de binnentuin, de omkadering van de reclamepanelen, en het belpaneel.

Ook bij dit project waren er enkele technische moeilijkheden en beperkende factoren. Gelukkig bleken die problemen uiteindelijk oplosbaar, dankzij de jarenlange ervaring van het team en de veelzijdigheid van mato, en kwam het project in januari 2021 tot een vlot einde, met een schitterend resultaat. 

Bouwmaterialen en ontwerp op elkaar afstemmen

“Een grote uitdaging voor architecten is de bouwmaterialen afstemmen op het ontwerp,” legt architect Stephan Van Wassenhove uit. “Dat is niet altijd even evident, maar het geeft ons natuurlijk wel de vrijheid om andere materialen te gebruiken dan wat pakweg 20 jaar geleden gangbaar was. Mensen staan vaak open voor de wildste ideeën, wat onze job heel leuk maakt.”

Mato speelt goed in op de veranderingen en trends in de bouwsector in het algemeen, en specifiek in gevelbekleding. Met de vier basisprofielen, de vele opties qua kleur, en de houtlook van Mato (reeks MOODS), zijn de mogelijkheden eindeloos. The sky is the limit.

Een flexibel product om details mee af te werken

Voor Kantoor Fort was het belangrijk om een product te vinden dat flexibel was en waarmee we makkelijk details konden uitwerken. Er mocht bijvoorbeeld geen poort zichtbaar zijn van de straatkant. Daardoor gingen we op zoek naar een manier om de vouwpoort te kunnen bedekken. Dat was niet simpel, want de afwerking mocht niet breed zijn — anders zou de poort niet meer naar behoren werken.

“Met de verticale Mato 1-profielen van 20 x 30 mm konden we de vouwpoort een elegante uitstraling geven. De opening voor de poort is nu mooi ingewerkt in de rest van de gevel,” vertelt de architect.

“De details uitwerken is altijd een beetje puzzelwerk,” vult plaatser Chris Leroy aan. “Er zaten veel deuren in het geheel bij Kantoor Fort, dus alles moest goed uitkomen. Daarom was Mato de ideale oplossing voor ons: de profielen zijn erg flexibel, waardoor het makkelijker is om het geheel symmetrisch te houden en de details écht te laten kloppen.”

Duurzaamheid in de bouwsector

Architecten moeten, net als andere professionals in de bouwsector, steeds meer rekening houden met het ecologische aspect van hun werk. Duurzaamheid zal niet snel aan belang verliezen, dus materialen die een zware impact hebben op het milieu zullen plaats moeten maken voor milieuvriendelijke alternatieven. 

Aluminium was vroeger lang niet zo goed voor het milieu als nu. Dankzij recente ontwikkelingen op het vlak van duurzame ontginning is aluminium in 2021 een echt paradepaardje van milieuvriendelijke gevelbekleding. Het metaal kan immers eindeloos gerecycled worden zonder kwaliteitsverlies, in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten van aluminium.

Afsluiting

Mensen staan steeds meer open voor wilde ideeën in hun architecturale projecten. Door materialen als de aluminium matoprofielen te gebruiken kan de architect makkelijk inspelen op de wensen van de klant.

Benieuwd hoe je Mato nog kan gebruiken als architect? Vertel ons meer over jouw project en maak kennis met ons gamma.