Jarenlang genieten van onderhoudsvriendelijke aluminium gevelbekleding

Een nieuwe look voor je gevel? Door te kiezen voor nieuwe gevelbekleding kan je meteen de hele uitstraling van je woning of bedrijfsgebouw veranderen. Aluminium gevelbekleding heeft tal van mogelijkheden en voordelen, waarvan onderhoudsvriendelijkheid toch één van de belangrijkste is. Eenmaal geplaatst hoef je immers nog heel weinig aandacht aan je aluminium gevel te besteden en het onderhoud dat wel nodig is?  Da’s een fluitje van een cent. 

Aluminium is ideaal als bouwmateriaal doordat het een lange levensduur heeft én weinig onderhoud vraagt. Ook als gevelbekleding is aluminium dus ideaal. Door je gevel een aantal keer per jaar te reinigen met water en een pH-neutraal reinigingsmiddel, geniet je van de best mogelijke kwaliteit van je gevelbekleding en dat voor heel wat jaren.

Waarom je gevel reinigen?

Aluminium voor gevelbekleding is onderhoudsarm. Toch is periodieke reiniging een must om de optimale kwaliteit te behouden en de levensduur te verlengen. Hoe dat precies zit? Vervuiling uit de omgeving en UV-stralen werken in op de poedercoating die gebruikt wordt om aluminium gevelbekleding kleur en een glanslaag te geven. Daarnaast zijn temperatuurverschillen nefast voor het behoud van je aluminium gevelbekleding. Precies daarom is periodiek onderhoud essentieel als je nog heel wat jaren geniet wil hebben van je gevel.

Hoe frequent is onderhoud nodig? 

‘Periodiek onderhoud’ is natuurlijk een vaag begrip. Wil je weten hoe frequent jouw aluminium gevelreiniging nodig is? Dat hangt af van een aantal factoren;

  • De ligging van je woning of gebouw; welke invloed heeft regen en wind op je gevel, en in welke mate schaden rechtstreekse UV-stralen je gevelbekleding? 

  • Vormgeving van je gevel; gaat het om een rechte gevel of één met veel hoeken en kanten waar vuil en water makkelijker op blijven liggen? 

  • De aard van de coating die gebruikt werd als beschermlaag op je aluminium gevelbekleding is van invloed op de reinigingsfrequentie. 

Om het je gemakkelijker te maken, geven we graag enkele richtlijnen mee voor de frequentie van het onderhoud van je gevel; In normale omstandigheden reinig je een gevel die niet rechtstreeks beregend wordt 4 keer per jaar. Hetzelfde geldt voor een gevel in gebieden met meer vervuiling of agressieve luchtomstandigheden, zoals vlak bij industrie of aan de kust (tot 10km van de kustlijn). Een gevel die wel regelmatig beregend wordt of zich in een landelijke omgeving bevindt heeft minder reiniging nodig. Zo’n 2-tal keer per jaar schoonmaken is dan voldoende.

Tips voor de reiniging van je gevelbekleding

Niet alleen is frequente reiniging nodig voor het optimale onderhoud van je aluminium gevel, ook correcte reiniging is essentieel om de levensduur van je gevel te verlengen. Voor het schoonmaken van aluminium gebruik je best lauw water met een schoonmaakmiddel. 

Let op; dit schoonmaakmiddel mag niet corrosief zijn en heeft idealiter een pH-waarde tussen 6 en 8. Dit is heel belangrijk om het aluminium niet te beschadigen. 

Reinig je gevel nooit met staalwol, schuurpapier of oplosmiddelen! Dit komt het aluminium namelijk niet ten goede. 

Hieronder zie je een stappenplan om je gevel zo goed mogelijk te reinigen. 

  1. Maak met een doek of zachte spons je gevel schoon. Gebruik lauw water en een niet-corrosief schoonmaakmiddel. 

  2. Gebruik vervolgens lauw water om de gevel ‘af te spoelen’.

  3. Na het reinigen behandel je de gevel met conserverende was. Dit zorgt ervoor dat de kleur en de glans van je gevel langer behouden blijft. Je kan ervoor kiezen om dit door een professionele firma te laten doen.

Ondanks onderhoud toch een beschadiging? 

Hoewel aluminium gevels heel onderhoudsvriendelijk zijn, zijn beschadigingen in sommige gevallen onvermijdelijk. Dan is het mogelijk om de oppervlakte waar de beschadiging zich bevindt af te schuren, te reinigen, te ontvetten en vervolgens te overlakken met nieuwe coating.

Toch is er nog een andere oplossing; Onze Mato aluminium profielen kunnen vervangen worden indien nodig, zonder de rest van de gevel mee te vervangen. Is er dus een profiel met beschadiging, dan hoeven we lang niet heel de gevel onder handen te nemen om toch terug naar een optimaal resultaat te werken.

Aluminium gevelbekleding is dus relatief onderhoudsarm, het is makkelijk te reinigen en kan op die manier jarenlang meegaan aan de best mogelijke kwaliteit. 

Benieuwd naar de mogelijkheden?