Buitengevel bekleden: Alles over de materiaalkeuze en bevestiging

Kan je woning of bedrijfsgebouw wel wat opfrissing gebruiken? Of ben je de renovatie van de buitenzijde van je winkelpand aan het plannen? Dan zijn er heel wat mogelijkheden, zowel technisch als op vlak van esthetiek. Het is belangrijk om vooraf de materiaalkeuze goed te overwegen, om een ontwerp vast te leggen waar je naartoe kan werken en om na te denken over de installatie van je nieuwe gevelbekleding.

Wanneer is (nieuwe) gevelbekleding nodig?

Een nieuwe gevel, daar kies je niet zomaar voor. Misschien ervaar je vochtproblemen in huis, is het tijd om extra te isoleren, is je huidige gevel beschadigd… Na verloop van tijd zal je bestaande gevel immers aan het einde van z’n leven komen; er treedt veroudering op en misschien ook beschadigingen zoals scheuren, verkleuringen, roest enzovoort. Ook extreme weersomstandigheden zijn nefast voor de gevelbekleding van je muurbekleding buiten.

Een nieuwe look voor je buitenmuren met gevelbekleding

Een andere mogelijkheid is dat je kiest voor nieuwe gevelbekleding omdat je gewoon toe bent aan een volledig nieuwe look. Door de bekleding van buitenmuren aan te pakken geef je je woning, bedrijfspand of winkel een hele nieuwe uitstraling en kan je meteen ook rekening houden met het onderhoudsgemak van je gevel.

Het (opnieuw) bekleden van de buitengevel zorgt ervoor dat je al deze problemen relatief eenvoudig kan aanpakken, ongeacht het materiaal en type gevelbekleding je kiest.

Soorten gevelbekleding voor buiten

Gevelbekleding voor de buitenmuren is er in allerlei soorten en uitvoeringen met telkens specifieke toepassingen en voor-en nadelen:

Metalen gevelbekleding voor buiten

Metalen gevelbekleding biedt heel wat mogelijkheden op vlak van esthetiek. Daarbij komt nog het aantal voordelen van metaal, zoals de lange levensduur en de onderhoudsvriendelijkheid.

Onder metalen gevelbekleding verstaan we verschillende materialen, zoals aluminium. Aluminium gevelbekleding biedt heel wat mogelijkheden op vlak van architectuur, juist omdat het zo’n stevig materiaal is. Het is makkelijk te onderhouden doordat het roestvrij is. En omdat de profielen in verschillende RAL-kleuren worden gepoedercoat, kan je deze in letterlijk élke denkbare kleur bestellen.

Andere metalen die heel geschikt zijn voor de bekleding van de buitenmuren zijn koper, inox en zink.

Houten gevelbekleding voor buiten

Houten gevelbekleding is een ecologische oplossing voor een mooie, authentieke look. Hout is echter een materiaal dat intensief is in onderhoud als je het lang mooi wilt houden. Als alternatief kan je ook kiezen voor een aluminium gevelbekleding in houtlook.

Houtlook gevelbekleding voor buiten

Ben je helemaal fan van hout in de tuin en langs de gevel, maar schrikken de nadelen van écht hout je af? Dan kan je kiezen voor een houtlook zonder verkleuring en met minder nood aan onderhoud. Aluminium profielen met houtlook zijn het perfecte alternatief voor houten profielen, aangezien ze de warme uitstraling van hout combineren met de onderhoudsvriendelijkheid van metaal.

Crepi gevelbekleding voor buiten

Sierpleister is precies hetzelfde als crepi, wat wordt opgebouwd uit cement en zand. Het grote voordeel van sierpleister als gevelbekleding is dat je oppervlaktes heel egaal kan afwerken. Het is een ideaal materiaal om vocht te reguleren, mede dankzij de goede thermische isolatie. Een gelijkaardige oplossing voor het bekleden van je gevel is cementeren, wat ideaal is om beschadigingen weg te werken. Cementeren zorgt echter niet voor een egaal resultaat zoals bij crépi wel het geval is.

Kunststof gevelbekleding voor buiten

Net zo onderhoudsvriendelijk als aluminium gevelbekleding is kunststof gevelbekleding, verkrijgbaar in verschillende soorten. Of je nu kiest voor PVC, polyester of klassiek kunststof… je kan rekenen op heel wat keuzevrijheid in kleuren en maten. De kanttekening; kunststof is niet het stevigste materiaal.

Stenen gevelbekleding voor buiten

Onder ‘stenen’ gevelbekleding voor buitenmuren verstaan we verschillende materiaalsoorten, zoals steenstrips, gevelsteen en leien. Al deze materialen bieden veel vrijheid op vlak van vorm, kleur en toepassing en ze zijn uiteraard ook allemaal heel stevig, voor een gevel die jarenlang mee kan.

Gevelbekleding voor buiten – een duurzame oplossing

Kies je ervoor om je gevel te vernieuwen met gevelbekleding, dan wil je het uiteraard meteen goed doen. Goede gevelbekleding vereist weinig onderhoud en gaat tegelijk ook heel wat jaren mee. Er zijn gelukkig tal van materialen voor gevelbekleding waarbij je gerust kan zijn van een mooi resultaat op lange termijn.

Steeds meer wordt er gekozen voor aluminium gevelbekleding, zeker voor buitenmuren, aangezien dit stevig materiaal drie belangrijke voordelen biedt: het garandeert architecturale vrijheid voor een ontwerp op maat, het vraagt heel weinig onderhoud én het is een duurzaam materiaal.

Merk je na verloop van tijd toch een beschadiging op aan je aluminium gevelbekleding? Dan is dit eenvoudig op te lossen, want de aluminium latten van Mato kunnen individueel vervangen worden.

Kostprijs van gevelbekleding voor buiten

Voor je je buitengevel onder handen neemt, wil je uiteraard weten welk kostenplaatje daaraan verbonden is. Er zijn een aantal dingen die de prijs van een gevelrenovatie of de installatie van nieuwe gevelbekleding bepalen:

  • Materiaalkeuze: Vooral het gekozen materiaal heeft een grote invloed op de prijs van gevelbekleding. Soms is een materiaal dat duurder in aankoop is op lange termijn een stuk goedkoper, dankzij de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid.

  • Afmetingen van de gevel: Wil je enkel de voorgevel aan de straatkant aanpakken, of wil je het hele bedrijfspand van nieuwe gevelbekleding voorzien?

  • Afwerking: De kleur, de maat, de toepassing van de voorziene buitenmuurbekleding is allemaal van invloed op de prijs. Wil je dat de gevelbekleding naadloos overgaat in bijvoorbeeld een garagepoort of voordeur? Dan kan je dit merken aan de prijs.

Wil je exact weten waar je je aan kan verwachten qua prijs voor nieuwe gevelbekleding? Bij Mato kan je vrijblijvend terecht voor meer informatie rond aluminium gevelbekleding, of je nu kiest voor horizontale of verticale profielen, of voor aluminium profielen met houtlook.

Gevelbekleding kopen

Is de eerste stap gezet? Zie je je nieuwe gevel al zo voor je? Gevelbekleding is er in allerlei soorten en maten, dus we raden aan om je goed te laten bijstaan door een expert voor het best mogelijke resultaat.

Meer weten over de praktische opbouw en de andere voordelen van onze duurzame aluminium gevelbekleding? Download dan onze brochure of neem vrijblijvend contact op.