Pareltjes van gevels: toen en nu

Een gevel geeft karakter en uitstraling aan je woning. Dat is altijd al zo geweest. Toch zien we grote stijlveranderingen door de jaren heen. Vroeger waren de huizen rijkelijk versierd, nu is alles strak en afgelijnd. Beide hebben hun schoonheid en charme. Laat ons dus even nostalgisch terugblikken op de architectuur uit vorige eeuwen en met open mond uitkijken naar de gevel van de toekomst ...

Driehoeksgevel

Driehoeksgevels waren vooral in de 17e en 18e eeuw populair. Het woord spreekt voor zich: de gevels vormen keurige driehoeken. Vooral pakhuizen en achterwanden kregen vaak een puntvorm (of ook wel “tuitvorm” genoemd in de volksmond). De gevels werden opgetrokken uit bakstenen en afgewerkt met zandstenen platen. Wie dacht dat driehoeksgevels niet meer van deze tijd zijn, heeft het mis. Kijk maar naar onderstaand bouwproject … 

driehoeksgevel.jpg

Trapgevel

Geef toe: traptreden op een gevel hebben iets bewonderenswaardig! Alsof je de daken op- en af kan lopen. De oudste trapgevels zijn ontstaan in de 12e eeuw maar ze werden pas echt populair in de 17e eeuw (alles komt terug weet je wel). De treden werden afgedekt met natuursteen om waterschade tegen te gaan. Maar wispelturig als de mode is, verdwenen de gevels een eeuw later om plaats te maken voor de statige mode uit de 18e eeuw. In de 19e eeuw kwamen de zogenaamde “neo-stijlen” op. Dat zijn bouwstijlen waarbij oude architectuur wordt gebruikt. Goed nieuws dus voor de trapgevels: zij wonnen terug aan populariteit. Als je nog mooie authentieke trapgevels wilt bewonderen, moet je naar onze stadscentra gaan.

trapgevel.jpg

Halsgevel

Een halsgevel is een typische gevel uit de 17e eeuw voor smalle woningen. De “standaard” halsgevel bestaat uit twee hoeken van 90°. Vaak worden ze versierd door ornamenten van zandsteen. De gevel komt voort uit de trapgevel met dat verschil dat er maar één tree is overgebleven. Vandaag de dag vinden we nog steeds halsgevels, al moet je er wel de nodige aandacht voor hebben. 

halsgevel.jpg

Aluminium gevel

Maar hé: we leven in de 21e eeuw. We houden wel van wat nostalgie maar als puntje bij paaltje komt, zijn we toch vaak gesteld op een eigentijdse woning. En hoe creëer je nu best een moderne stijl? 1 tip: kies voor aluminium gevelbekleding dat jouw woning net dat tikkeltje meer geeft. Zo heeft Mato een aluminium kliksysteem ontwikkeld met horizontale en verticale profielen. De voordelen? Aluminium is een sterk materiaal dat eenvoudig te plaatsen is. Het is duurzaam, milieuvriendelijk en makkelijk in onderhoud. Daar konden onze voorouders alleen maar van dromen …

aluminiumgevel.jpg

Wil jij je gevel een extra accent geven? Neem contact op met ons en we bekijken samen de mogelijkheden.