Aluminium gevelbekleding nieuwste trend

Een aluminium gevelbekleding opgebouwd uit makkelijk klikbare profielen. Dat is ‘mato’ van Alu-Coating. Met de ontwikkeling van de nieuwe productlijn speelde het Antwerpse bedrijf in op een groeiende vraag van de markt.

“Er waren al aluminium dakranden, deurtrekkers en gevelcassettes, maar het totaalaanbod van geveloplossingen in aluminium vertoonde nog hiaten”, blikt zaakvoerder Guido Lauryssen terug. Met de aluminium profielen, die zowel horizontaal als verticaal kunnen worden aangebracht, speelde zijn bedrijf daarop in. Het systeem met onzichtbare bevestiging is bruikbaar voor alle soorten gevels.

Accenten en contrasten

Bestaande aluminium gevelcassettes vonden vooral hun weg naar industriële bouwprojecten. Mato valt echter ook sterk in de smaak van architecten van privéwoningen en hun opdrachtgevers. “Meestal kiezen ze mato niet om er een heel huis mee te bekleden”, geeft Lauryssen toe. “Ze maken er wel volop gebruik van om accenten te leggen of contrasten aan te brengen, door bijvoorbeeld de garage, een erker of de ruimte tussen twee raampartijen met mato te bekleden.” Aluminium houdt generaties lang stand en verdraagt ook goed vervuiling. Voor reiniging volstaan een hogedrukreiniger en traditionele reinigingsproducten.”

Praktische voordelen

Naast esthetische biedt mato ook praktische voordelen. “Het is een alternatief voor een traditionele stenen spouwmuur. Mato wordt dan op een houten of metalen raster aan de massieve binnenmuren bevestigd. De ruimte tussen muur en gevelbekleding wordt dan gedeeltelijk met isolatiemateriaal gevuld. De onopgevulde ruimte maakt dat er voldoende ventilatie is en zorgt dat insijpelend regenwater op een natuurlijke manier wordt afgevoerd.” Onderaan blijft er een opening voor de verluchting, en boven zorgt de overkraging van de dakrand voor afscherming. De afwerking en aansluiting met andere materialen gebeuren met standaardprofielen of plooistukken op maat.

Bron: Bouwen aan Vlaanderen