Van voorbehandeling tot poedercoating: zo wordt jouw gevelbekleding gemaakt

Benieuwd hoe onze aluminium gevelbekleding tot stand komt? Het is een heus proces! Laten we beginnen bij het begin:

Knip-, plooi- en freeswerk

Alu-Coating heeft een erg grote opslagcapaciteit. Daardoor hebben we de meeste aluminiumplaten in voorraad. Die knippen we vervolgens tot op de millimeter nauwkeurig. We kunnen platen tot wel 6 meter lang knippen. Met onze plooibanken kunnen we het materiaal daarna plooien in hoeken van 30° tot 179° met een precisie van 1°. Het aluminium wordt ook gefreesd: alle motieven, groeven en uitsnijdingen zijn mogelijk.

Een goede voorbereiding is alles

De optimale kwaliteit van de Mato-gevelbekleding begint bij een goede voorbereiding. Vooraleer het materiaal wordt gecoat, krijgt het eerst een voorbehandeling: ze worden ondergedompeld in een reeks van acht baden (ontvetting - spoeling - beitsing - dubbele spoeling - demi-spoeling - conversielaag - extra demi-spoeling). Daarna worden ze gedroogd in een droogstoof. 
Het grote voordeel van het onderdompelen is dat zowel de binnen- als de buitenkanten van de stukken een conversielaag krijgen: de laklaag zal zich op die manier optimaal aan het aluminium hechten voor een uitstekende corrosiebescherming.

Op een kapstok

Wist je dat we ons eigen ophangsysteem hebben ontwikkeld? Zo kunnen de onderdelen in de beste omstandigheden behandeld en gecoat worden. Er zijn ophangingen met gaatjes, zonder gaatjes en met lastopjes.

Tijd voor een kleurtje

Nu is het tijd voor de échte actie: het aluminium krijgt kleur. De poedercoating van je gevelbekleding bestaat uit drie componenten: bindmiddel, pigmenten en vulmiddel, en additieven. Die combinatie zorgt voor een duurzame coating, onderhoudsgemak en uitstekende bescherming tegen corrosie en veranderende weersomstandigheden.

Mato in de oven

Na het coaten, gaan de Mato-profielen in één van onze twee kamerovens bij een gemiddelde temperatuur van 200° (afhankelijk van de poederleverancier).
Als alles mooi uitgehard is, is het materiaal klaar voor transport en plaatsing bij jou thuis!